martes, 30 de octubre de 2012

BUNYOLS DE CARXOFES

Avui us vull presentar els meus amics: els buynols de carxofa!!, i dic amics, perquè mentres hi han carxofes, tots els caps de setmana i festius que estem a casa, en faig, bé com aperitiu amb altres cosses o com acompanyament de carns i peixos.


Ingredients :

Carxofes.
Farina per verdures Santa Rita.
Sal, oli i aigua molt freda.


Preparació:

En un bol poseu la farina, la sal i l'aigua ben freda de la nevera; l'aigua s'ha d'anar abocant de mica en mica, tot remenant, per evitar que es facin grumolls; la pasta no ha de quedar ni massa espessa ni massa líquida, no sé si s'aprecia a la foto.

Es pelen i es tallen les carxofes per la meitat, i de cada meitat en surten unes 5 o 6 peces, les poseu dintre del bol i les barregeu amb la pasta.

En un cassó amb bastant d'oli, o una fregidora, s'agafen amb una cullera porcions de carxofa i es van fregin fins que estan dauradetes. Mireu que rodonetes queden; recent fetes estan de nyam, nyam.

Bon profit!



PANELLETS VARIATS

Hola a tots. Ara que estem en temps de panellets, castanyes i moniatos, us vull indicar una recepta per fer panellets que vaig aprendre ja fa anys, en unes classes de cuina que van ésser molt "xules".


Ingredients:

400 grs. d'ametlles en pols.
550 grs. de sucre.
  60 grs. de flocs de patata. (puré de patata sense llet)
150 grs. de pinyons.
125 grs. de coco ratllat.
125 ml. d'aigua.
    1 cullarada sopera i mitja de café molt.
    1        "            "     de cacau.
    1        "       de postres de melmelada de maduixa.
    1 ou petit.
    1 ou gran.
    1 llimona gran.
    1 sobre individual de café soluble.
       cireres en almívar.
       sucre glas.
    1 safata i blonda grans.


Preparació:

Primer de tot posar les ametlles en un bol gran. Preparar el puré de patata amb l'aigua i incorporar-ho al bol amb les ametlles, afegir-hi el sucre, la ratlladura de la llimona i un raig del seu suc, barrejant-ho tot.

Batre una mica l'ou petit i afegir-lo a la massa més amunt indicada; treballar la massa amb les mans fins que l'ou s'integri ben bé. Llavors es tapa el bol i es deixa a la nevera d'un dia per l'altra, doncs la pasta millora.

A l'endemà dividir la pasta en tantes parts com tipus de panellets (sabors)  volguem fer, per exemple:

275 grs. aprox. de pasta pels de pinyons.

175 grs.     "           "            "      coco.

250 grs.     "           "            "      cafè.

225 grs.     "           "            "      xocolata.

200 grs.     "           "            "      maduixa.

Panellets de pinyons:

Formar un cilindre i dividir-lo a trossos, anant fent boles. Seguidament batre la clara de l'ou gran amb unes gotetes d'aigua; agafar les boles i anar-les passant per la clara, deixant assecar-les uns segons per tal de poder, tot seguit, passar-les pels pinyons i d'aquesta forma quedaran molt ben enganxats. Un cop feta aquesta operació, es desbarata una mica el rovell fent servir el mateix pinzell amb el que a continuació pintarem els panellets. (Si queda una mica de rovell, es reserva per poder utilitzar-lo més endavant).

Pinyons de coco:

Afegir a la pasta 75 grs. de coco; si veiem que queda massa espessa, hi afegim una mica d'aigua. Llavors preparar el panellets formant com unes muntanyetes, arrebossant-les en el coco restant i pintant la punta de la muntanyeta amb el rovell d'ou abans reservat.

Pinyons de cafè:

Afegir a la pasta el cafè molt i el soluble dissolt en unes gotes d'aigua. Per formar els panellets, mirar de donar-los la forma d'un gra de cafè (gran) arrebossant-los en sucre glas.

Pinyons de xocolata:

Afegir a la pasta el cacau, treballar-la i donar-li la forma que es vulgui, arrebossant-los també en sucre glas.

Pinyons de maduixa:

Afegir a la pasta la melmelada de maduixa, integrant-la ben bé. Es poden preparar els panellets donant-los una forma rodona i xafant-los per sobre una mica amb la yema del dit gros; llavors s'arrebossen en sucre normal i es coronen amb una cirera.

Un cop tots panellets ja estan preparats,  es posen al forn:

Graus: 250

Nivell: 4 (a dalt de tot)

Temps:  de 8 a 10 minuts.  (ATENCIÓ: més temps NO, que es ressequen)


Un cop els panellets ja els tenim llestos, els servim en una safata amb la blonda.

Bon profit!








lunes, 29 de octubre de 2012

ROVELLONS AMB BOTIFARRA BLANCA CRUA I BOTIFARRA NEGRA

Hola a tots. Com que ja ha arribat el temps dels bolets, ja en podem gaudir  tots els que ens agraden tant, i aquest va ser el nostre dinar d'un d'aquests darrers dies; estava boníssim!


Ingredients:

Botifarra crua.
Botifarra negra.
Mongetes del ganxet.
Rovellons.
Oli, sal, alls i julivert ( jo vaig utililitzar la que tinc publicada en el blog).


Preparació:


Amb la placa calenta al màxim i unes gotes d'oli, primer vaig posar la botifarra blanca crua, que triga una mica més a fer-se, després els bolets, que no es facin massa, doncs surten més gustosos, tot seguit la botifarra negra i les mongetes, i com que a la terrassa tenim un pi, vaig agafar una mica de pinassa perquè hi donés més bon gust. Quan tot estava quasi fet, hi vaig posar un parell de cullarades d'all, julivert, oli i una mica de sal.

I a la taula, que no es refredi. 

Bon profit!





MELMELADA DE PINYA

Hola. Tenia una pinya que feia dies que estava a la nevera i tot pensant que ja no estaria gaire bé, vaig decidir de fer una melmelada; la veritat, però, és que quan la vaig obrir, resulta que estava molt bona. Però com que la idea ja la tenia al cap i no costa gens de fer, em vaig posar a la feina.


Ingredients:

    1     pinya.
250 grs. de sucre (si la voleu més dolça, es tracta de posar-hi més sucre)
    1     llimona.  
 1/2    branca de canyella a trossets.
    2    dits d'aigua.


Preparació:

Un cop pelada, es talla la pinya de qualsevol manera i es passa per la trituradora; es posa l'aigua en una cassola i quan comença a bullir s'hi tira la pinya triturada, el sucre, el suc de la llimona, la canyella, i es va remenant, perquè no s'enganxi.

Per veure el punt d'espesor de la melmelada, se n'agafa una mica amb una cullera i es deixa caure en un platet ben fred:  si la melmelada abocada no rellisca, és que té el punt adequat.

Un cop la melmelada ja està feta, es pot guardar en pots de vidre ben nets. Per tal de fer el buit, hi ha dues maneres:

1) Col·locant els pots plens i tapats dins d'una olla o cassola, omplint el recipient d'aigua que cobreixi completament els pots; s'escalfa l'aigua i des del moment que arranqui el bull, es deixa que bullin a foc mig 10 minuts. Es deixa refredar en la mateixa aigua.

2) Amb la melmelada encara calenta, s'omplen els pots de vidre i, ben tapats, es posen cap per avall, fins que estiguin freds.

És ideal per l'esmorçar, per farcir un pastís o per fer una coca.

Bon Profit! .






viernes, 26 de octubre de 2012

PASTA DE FULL AMB CREMA I POMA

Hola! Qué us sembla si de tant en tant ens donem un gust i fem un pastís;  com diu una seguidora del blog: i tant que ens el donarem!!


Ingredients:

1  làmina de pasta de full.
2  pomes golden grosses.
    crema. (als supers en venen, per si no la voleu fer)
1  polsim de canyella en pols.
1  ou.
2  cullarades de melmelada d'albercoc.
2       "           d'aigua.


Preparació:

Primer de res posem a escalfar el forn a 180 graus i col·loquem la reixeta al nivell mig del forn. Treiem de la nevera la làmina de pasta de full  i l'extenem sobre un SILPAT o la safata del forn i l'anem doblegant una mica, fent un cordonet com es veu a la foto; la punxem amb una forquilla perquè no pugi quan la posem al forn; seguidament extenem una base de crema per sobre de la pasta.

Pelem i tallem les pomes a quarts, després les fem a làmines primes i les anem posant sobre la crema, donant-li la forma que més ens agradi i els hi tirem una mica de canyella en pols pel damunt. Després pintem amb l'ou les voreres de la pasta de full perquè es dauri i la posem al forn uns 30 minuts. És millor anar-la vigilant fins que estigui daurada.

Quan ja està fora del forn, pintem el pastís amb la melmelada i una mica d'aigua, que prèviament haurem bullit, per tal de donar-li brillantor.

Bon profit!




 

miércoles, 24 de octubre de 2012

ESCALIVADA DE PEBROTS I CEBES


Hola, a quí no li agrada una torrada amb una bona escalivada i per sobre tonyina i unes anxoves? Ja s'em fa la boca aigua només de pensar-ho.


Ingredients:

Pebrots vermells.
Pebrots verds. Queden molt bons peró necessiten estar menys temps al forn.
Cebes.


Preparació:

Es prepara el forn a 200 graus; mentrestant prepareu els pebrots i les cebes;  ho poseu al forn i ho aneu girant de tant en tant i quan veieu que els pebrots sembla que estiguin pansits i les cebetes tovetes, vol dir que ja està llest.

Llavors deixeu que es refredin del tot abans de pelar-los; veureu que es pelen sols i no us donarà cap feina. Si no és pel mateix dia, ho poseu en un tuper a la nevera i s'aguanten perfectes 4 i 5 dies.

Bon profit!
























 

lunes, 22 de octubre de 2012

SALSITXES AMB PÈSOLS I PATATES

Hola a tots els seguidors del blog, avui és un plat molt fàcil, és el nostre dinar de avui: unes senzilles salsitxes, però fetes diferents i amb un resultat bo.


Ingredients:

4 salsitxes de porc per cap.
1 ceba grossa.
1 tomàquet madur.
2 patates grossetes.
1 pastilla d'avecrem.
2 o 3 grans d'all.
pèsols, els que volgueu posar.    
sal, sucre i pebre.


Preparació:

En una paella es fregeixen les salsitxes fins que estiguin daurades, s'aparten i es reserven.

En la mateixa paella es talla la ceba ben fineta i quan està daurada, s'afegeixen els alls tallats petits, el tomàquet ratllat i un polsim de sucre per treure l'acidesa del tomàquet, i la sal i es deixa coure.

Quan tot això estigui cuit, s'hi posen les patates tallades a quadrets; es deixen uns 5 minuts i s'afegeixen els pèsols. Si teniu brou de pollastre o de verdures hi poseu dos o tres cullerots, i sinó, hi podeu posar una pastilla d'avecrem esmicolada; es salpebre, es cobreix d'aigua i es deixa a foc mig fins que veieu que la patata ja està cuita;  llavors afegiu les salsitxes, els hi doneu unes voltes i ja estan a punt de servir.

Com a idea, es pot servir amb un flamet d'arròs bullit, avui  ho he acompanyat amb uns spaguettis.

Bon profit!




miércoles, 17 de octubre de 2012

MANDONGUILLES DE LA TIETA TERESA

Els dimarts vaig a classes de patchwork, que és la tècnica de fer una diversitat de cosses amb retalls de roba, i comentant menjars entre les que ho fem, hem sortit a parlar de les mandoguilles i jo m'he referit a les que  feia la meva tieta i que continuo fent de la mateixa manera. A petició  d'algunes de les companyes, entre elles la Marta, ho vaig a publicar.


Ingredients per a 4 persones.

250 grs. de carn de vedella picada.
200 grs. de carn de porc picada.
       molla de pa de la mida d'una pilota de tennis.
       llet.
   4  ous.
       farina blanca.
   1  ceba grosseta.
   2  tomàquets mitjans.
   2  grans d'all i un grapat de julivert.
150 grs. de pèsols.
    5 o 6 carxofes.


Preparació:

Bulliu els ous i en un altre cassó els péssols i ho reserveu.

En un bol es posen els dos tipus de carn, la molla de pa previamnet remollada amb la llet, els alls tallats molt menuts, el julivert també tallat menut i 2 ous;  tot seguit barregeu ben bé tots aquests ingredients fins que estiguin integrats a la carn.

Llavors aneu fent pilotetes: es poden fer de la mida que a cadascú agradin més (a mi personalment no m'agraden grosses) i les passeu per farina blanca. En una paella amb l'oli calent aneu fregint les mandonguilles fins que estiguin doradetes i les aneu passant a una cassola.

Un cop fet això, i en el mateix oli de fregir-les, hi fregiu les carxofes tallades a quarts i les passeu a la cassola de les mandonguilles.

Seguidament a la mateixa paella hi tireu les cebes i els tomàquets (tan unes com els altres no cal que estiguin ben tallats)  i ho deixeu que es vagin estofant fins que perdin l'aigua i el sofregit quedi una mica sec. Aquí m'agradaria indicar que abans de fer aquesta operació, mireu si hi ha un excés d'oli, que caldrà eliminar.

Un cop el sofregit està llest, hi tireu un parell de cullarades de farina blanca i ho remeneu tot bé, ho deixeu uns segons i afegiu un rajolí de vi blanc i 4 gots d'aigua;  ho remeneu i ho deixeu uns 5 minuts a foc mig.  Llavors amb un colador xinès o el colador que tingueu i amb l'ajut de la mà de morter aneu colant la salsa a la cassola on hi han les mandonguilles, els ous, els pèsols i les carxofes; si fes falta afegiu una mica més d'aigua, ho tapeu i deixeu que faci xup-xup uns 20 minuts, vigilant que no s'enganxin.

Sembla complicat però us asseguro que no ho és gens;  jo, amb 8 i 10  anys, ja ajudava a la meva tieta a fer-les i carai, què bones que estaven.

Bon profit!





martes, 16 de octubre de 2012

SALMÓ A LA PLANXA

Hola, el plat que avui us presento no té gaires complicacions.  A casa, el salmó fresc no ens agradava, però fet d'aquesta manera sí que ens agrada molt i en fem al menys un cop a la setmana. A més és un peix que va de primera pel colesterol doncs conté Omega 3.


Ingredients:

Filets de salmó.
All i julivert  (com sempre, utilitzo el que tinc publicat en el bloc)
Sal


Preparació:

En una placa de fer a la planxa  - si en feu molts - sinó en una paella, hi poseu un filet d'oli i quan estigui fumejant hi poseu el salmó; depenent del gruix dels filets els tindreu més o menys estona al foc, primer pel cantó de la pell i quan està torradeta els gireu i els deixeu uns 3 minuts més.

Quan estiguin fets els poseu a la safata de servir, tirant abans per sobre all i julivert cru, i ja els podeu servir acompanyant-ho d'una bona amanida i verduretes.

 Bon profit!
 el meu marit treien les espines


martes, 9 de octubre de 2012

TORRADETES DE SANTA TERESA

Hola a tots, fa uns dies que per diferents circumstàncies no he pogut publicar cap recepta, però avui ja ho puc fer. Serà senzilleta però molt saborosa.

Quan jo era petita, es feien molt per Setmana Santa i avui es fan com a postres.


Ingredients:

Pa de barra (o llonguets) sempre del dia abans.
Llet.
Ous.
Sucre.
Canyella en branca i canyella en pols.
Llimona.


Preparació:

Per tal que el pa absorbeixi millor la llet, es convenient que aquesta estigui calenta. Així que la posem a bullir juntament amb la pell de la llimona ben primeta perquè no tingui gens de la pell blanca - doncs podria tallar la llet - la canyella en branca i el sucre.

Tot esperant que faci el bull es van preparant les llesques de pa, que han de ser d'uns 2 cms. de gruix.

Un cop la llet ha bullit s'aboca, previament colada,  per sobre de les llesques de pa fins que estiguin ben remullades. Després s'arrebossen amb l'ou i es fregeixen amb  l'oli ben calent fins que estiguin daurades pels dos costats.

Un cop fetes i ja a la safata de servir, s'empolvoreixen amb el sucre i la canyella en pols. Una altra opció es posar-hi un bon rajolí de mel. Això al gust de cadascú.

Bon profit!