miércoles, 29 de agosto de 2012

POLLASTRE AMB ESCAMARLANS

Amics, coneguts i saludats com deia en Josep Pla. El plat que avui vaig a explicar és un clàssic de la cuina catalana. Amb aquest plat fa uns anys vaig guanyar un concurs a Catalunya Radio; s'havia d'encertar un plat a través de diferents pistes, i el vaig encertar a la primera i els hi vaig tirar el programa per terra.  Han passat molts anys però estic segura que en Xavier Solà, que conduia el programa, deu recordar encara el fet, ja que va ser molt comentat durant vàries setmanes. El premi era passar un diumenge a Voltregà, visitar el poble i els voltants i anar a un restaurant a menjar el plat que havia encertat. Fins i tot  ens va rebre i acompanyar l'alcalde del poble i ens van atendre molt bé. Ho he volgut mencionar com un record per a totes aquelles persones que ens van fer passar un dia molt agradable. Quin rotllo! com diu el meu marit.


Ingredients per a 4 persones:

    1        pollaste d'un kilo i mig.
400 grs. d'escamarlans.
   2         cebes.
   2         tomàquets madurs.
   2         pastanagues.
   3         grans d'all.
   1         copeta de vi blanc.
   1         copeta de vi ranci.
   1         copeta de conyac.
              brou d'aviram o un brick de brou.
              farina.
              llorer.
              farigola.           
              sal i pebre.

Per preparar la picada:

  1 llesca de pa fregit.
24 ametlles.
     safrà.
     una mica de bitxo.


Preparació:

En una cassola a foc viu daureu el pollastre tallat a octaus, salpebrat i enfarinat. Quan hagi agafat color, treieu-lo i reserveu-lo. Llavors incorporeu a la cassola la ceba picada i la pastanaga tallada petita. Un cop daurades la ceba i la pastanaga, afegiu-hi els alls trinxats i el tomàquets madurs trinxats sense pell, i les herbes. Regueu el sofregit amb el vi blanc i el vi ranci, lligueu-lo amb un parell de cullarades de farina i deixeu-lo reduir poc a poc.

Tot seguit poseu el pollastre en una cassola de fang i cobriu-lo amb un parell o tres de cullarots de brou i el sofregit i poseu-lo al foc perquè s'acabi de coure.

Salteu breument els escamarlans en una paella amb un rajoli d'oli i flambegeu-los amb el conyac i passeu-los a la cassola de fang junt amb el pollastre.(IMPORTANT: SI L'EXTRACTOR ESTÀ FUNCIONANT, TENIU CURA D' APAGAR-LO ABANS DE FLAMBEJAR ELS ESCAMARLANS, JA QUE ES POT CALAR FOC A LA CAMPANA).

Dexeiu-ho coure tot junt a foc mínim durant uns 30 minuts. Seguidament treieu el pollastre  i els escamarlans de la cassola, coleu el suc i torneu a posar de nou el pollastre, els escamarlans i el suc colat a la cassola.

Per acabar afegiu una picada amb la llesca de pa, les ametlles i la mica de bitxo, rectifiqueu de sal i pebre i deixeu que fagi un xup xup 10 minuts més. I tots a taula per disfrutar-lo. 

Bon Profit!


          

2 comentarios:

  1. AIXO SON PARAULES MAYORES!!, l'anoto per quand tingui una celebració, te molt bona pinta,, RUTH

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. HOLA RUTH, TENS TOTA LA RAO, NO ES UN PLAT DE DIARI, PERO EL DIA QUE EL FAS EL GAUDEIXES A TUTI PLENI, GRACIES

      Eliminar